Σε πολλές περιπτώσεις, τα πλοία ή τα αεροσκάφη που φέρονται να έχουν εξαφανιστεί στο Τρίγωνο, είτε δεν βρίσκονταν ποτέ στην περιοχή του τριγώνου, είτε δεν εξαφανίστηκαν τελικά είτε υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση για την «εξαφάνισή τους».
Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι όλα όσα ισχυρίζονται αυτοί που είχαν κάποια μυστηριώδη εμπειρία στο Τρίγωνο είναι εντελώς αβάσιμα. Επιστήμονες έχουν καταγράψει κάποιες ανωμαλίες στην περιοχή καθώς και μερικούς ιδιότυπους σχηματισμούς στον πυθμένα της θάλασσας εντός των ορίων των Τριγώνου.
Επομένως, για όσους θέλουν να πιστέψουν στο μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων, ή όπως συνηθίζεται να ονομάζεται «Τρίγωνο του Διαβόλου», υπάρχει φωτιά εκεί που υπάρχει και καπνός.
Πολλοί θεωρούν ότι το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι μια φανταστική περιοχή που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η αμερικανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ονομασία γεωγραφικών περιοχών δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Τριγώνου και δεν διατηρεί κανένα επίσημο αρχείο για την περιοχή.
Το Τρίγωνο πήρε το όνομά του από τις Βερμούδες με τις οποίες γειτονεύει και οι οποίες ήταν κάποτε γνωστές με το όνομα «Νησί των Διαβόλων». Γύρω από τις Βερμούδες υπάρχουν ύπουλα επικίνδυνες ξέρες που δικαιολογούν και την ύπαρξη εκατοντάδων ναυαγίων στα νερά γύρω από τα νησιά.
Που βρίσκεται το μυστήριο;
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων, στο Τρίγωνο των Βερμούδων έχουν συμβεί ένα ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ανεξήγητων εξαφανίσεων πλοίων, αεροπλάνων και φυσικά των πληρωμάτων τους. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, περίπου 100 πλοία και αεροσκάφη έχουν αναφερθεί ότι έχουν εξαφανιστεί στην περιοχή και έχουν χαθεί περισσότερες από 1.000 ανθρώπινες ζωές. Η αμερικανική ακτοφυλακή, όμως, εμμένει στην άποψη ότι στην περιοχή δεν έχει σημειωθεί κανένα ασυνήθιστο περιστατικό.Ο Gian J. Quasar, συγγραφέας του βιβλίου "Into the Bermuda Triangle: Pursuing the Truth Behind the World's Greatest Mystery" και υπεύθυνος τους δικτυακού τόπου Bermuda-triangle.org, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της Lloyd'Αs είναι «απόλυτα αναληθή».
Ο Quasar εξηγεί ότι επειδή ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν ασφαλίζει μικρά σκάφη, όπως είναι τα ιδιωτικά γιοτ, και συχνά δεν ασφαλίζει ακόμα και μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη, τα αρχεία του δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.
Υπογραμμίζει επίσης ότι τα ετήσια αρχεία της ακτοφυλακής δεν περιλαμβάνουν καταγραφές «εξαφανισθέντων σκαφών». Ο ίδιος, έπειτα από 12 χρόνια συνεχών αιτημάτων, κατάφερε να αποκτήσει τα στοιχεία της ακτοφυλακής σχετικά με τα υπερήμερα σκάφη. Από τα στοιχεία αυτά βρήκε ότι σε διάστημα δύο χρόνων υπήρχαν 300 υπερήμερα (ή εξαφανισμένα) σκάφη. Το αν αυτά τα σκάφη επέστρεψαν κάποτε δεν είναι γνωστό. (δείτε τη λίστα αυτών των σκαφών)
Σύμφωνα με τον Quasar, τα αρχεία του Εθνικού Συμβουλίου μεταφορών και Ασφάλειας (NTSB) δείχνουν ότι ελάχιστα αεροσκάφη έχουν εξαφανιστεί στην περιοχή των ακτών της Νέας Αγγλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων, ενώ περισσότερα από 30 έχουν καταγραφεί για την περιοχή του Τριγώνου.
Το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων πιθανότατα άρχισε να προβληματίζει όταν δημοσιεύθηκε και διαδόθηκε στο ευρύ κοινό η εξαφάνιση πέντε ναυτικών αεροσκαφών το 1945. Η εξαφάνιση των αεροσκαφών αποδόθηκε σε λάθος χειρισμούς των πιλότων, όμως τα μέλη της οικογένειας του πιλότου που ήταν επικεφαλής της αποστολής δεν δέχτηκαν ποτέ ότι ο δικός τους άνθρωπος θα έκανε ποτέ ένα τόσο τραγικό λάθος. Μετά από κάποιο διάστημα, κατάφεραν να μεταπείσουν το Ναυτικό να αλλάξει την αιτολογία του ατυχήματος και να το αποδώσουν σε «άγνωστα αίτια».
Δύο χρόνια αργότερα, ο George X. Sand έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό "Fate" με τίτλο "Sea Mystery at our Back Door." Το άρθρο αφορούσε «μια σειρά θαλάσσιων εξαφανίσεων, καθεμιά από τις οποίες δεν άφησε κανένα απολύτων ίχνος, και που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο θαλάσσιο τρίγωνο ανάμεσα στη Φλόριντα, τις Βερμούδες και το Πόρτο Ρίκο.»
Με την πάροδο των χρόνων, σημειώθηκαν περισσότερα περιστατικά κι έτσι η φήμη του Τριγώνου μεγάλωνε. Τα παλαιότερα ατυχήματα έρχονταν στο φως και αναλύονταν από την αρχή μαζί με τα καινούρια, προσθέτοντας συνεχώς στοιχεία στο μύθο.
Το 1964, το περιοδικό "Argosy" έδωσε στο Τρίγωνο το όνομά του σε ένα άρθρο του Vincent Gaddis με τίτλο «Το Θανάσιμο Τρίγωνο των Βερμούδων» ("The Deadly Bermuda Triangle").
Αν και το Argosy αυτοπροσδιορίζεται ως ένα περιοδικό φαντασίας, αυτό δεν λειτούργησε αποτρεπτικά στη διάδοση του μύθου γύρω από το Τρίγωνο. Με τα χρόνια, ολοένα και περισσότερα άρθρα, βιβλία και ταινίες κυκλοφόρησαν με θέμα το μυστήριο του Τριγώνου του Διαβόλου, υποστηρίζοντας διάφορες ερμηνείες που ποικίλουν από την απαγωγή των σκαφών από εξωγήινους μέχρι και την εμφάνιση ενός γιγάντιου χταποδιού …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου